Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-03@06:51:20 GMT

دانشگاه‌ها؛ له یا علیه محیط زیست؟

تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۹۴۵۷۳

دانشگاه‌ها؛ له یا علیه محیط زیست؟

روزهای گذشته، ویدیویی که از قطع درختان دانشگاه الزهرا(س) در فضای مجازی دست به دست شد، صدای اعتراض برخی کاربران فضای مجازی و بعدتر اعضای شورای شهر تهران را بلند کرد. دانشگاه الزهرا با صدور اطلاعیه‌ای درباره این ویدیو و اتهام قطع درختان توضیحاتی ارائه کرد.این در حالی است که پیش از این، دانشگاه تهران نیز متهم به قطع درختان شده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باید دید چرا برخی نهادهای علمی از تاثیر اینگونه اقدامات خود بر افکار عمومی آگاه نیستند؟

به گزارش ایران اکونومیست، "ون" یعنی زبان گنجشک. نام درختی است که چوبی محکم دارد و از آن الوار می سازند. میگویند محله ونک به این دلیل چنین نامیده شده که در آن درختان زبان گنجشک فراوانی وجود داشته است. زمین های این محله سرسبز در انتهای سلسله قاجار به تصرف میرزا یوسف مستوفی الممالک درآمد و سالها بعد حسن مستوفی الممالک بخشی از آن را وقف کرد. دانشگاه الزهرا در زمینی که جزو موقوفات حسن مستوفی الممالک، به شمار می آمد بنا شد و مدرسه عالی دختران  نام گرفت.

سال ۱۳۴۳ شورای مرکزی دانشگاه‌های ایران، گشایش مدرسه عالی دختران را تصویب کرد. در سال ۱۳۵۴ این مدرسه از نظر حقوقی به یک سازمان آموزشی دولتی غیرانتفاعی تبدیل شد و در ردیف دانشگاه های کشور قرار گرفت و مدرسه عالی دختران به دانشگاه فرح پهلوی تبدیل شد. این دانشگاه ۱۴ هکتاری، فضای سبزی ارزشمند دارد که به ادعای مسئولان دانشگاه، عمر یکی از درختان آن به اندازه درخت چنار معروف امامزاده صالح(ع) است که برخی می‌گفتند عمری هزار ساله داشته است.

در روزهای گذشته، ویدیویی در فضای مجازی دست به دست شد که نشان می‌داد دانشگاه الزهرا اقدام به قطع تعدادی از درختان موجود در این دانشگاه کرده است. در این ویدیو تنه‌ها و شاخه‌هایی از درختان روی زمین افتاده است.

دانشگاه الزهرا شنبه ۲۳ مرداد ماه با انتشار اطلاعیه‌ای با بیان این که «دانشگاه الزهرا در زمره پرچم داران دانشگاه‌های سبز ایران و جهان بوده است و همواره دغدغه رسیدن به نقطه ایده آل توسعه پایدار و حفظ زیست بوم را داشته و خواهد داشت»، اعلام کرد: هیچ درختی در دانشگاه الزهرا قطع نشده است بلکه انجام فرآیند خشکه زنی و هرس سبک درختان اتفاقا با هدف شادابی درختان کهنسال و در راستای حفاظت از آنان صورت گرفته است.

مسئولین این دانشگاه همچنین اعلام کردند که این فرآیند با اطلاع و مجوز شهرداری منطقه ۳ و جهت پیشگیری از هر گونه حادثه و آسیب به دانشجویان و پرسنل دانشگاه و زیر نظر کارشناسان ناحیه یک شهرداری منطقه ۳ انجام شده است.

اما در همین روز، ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، ضمن هشدار در خصوص اپیدمی قطع درختان گفت: متاسفانه به تازگی شاهد بودیم که یک نهاد علمی که نام یکی از ائمه را به همراه دارد اقدام به قطع درختان کرده است اگر یک فرد حقیقی یا یک شرکت تجاری اقدام به قطع درخت کند علتش مشخص است اما این‌که یک نهاد دانشگاهی اقدام به خشک کردن و قطع درختان کند قابل پذیرش نیست. این در حالی است که این مرکز در گذشته ۱۱ درخت را قطع کرده بود و جریمه مالی شده بود؛ اما حتی یک ریال نیز جریمه نداده و حالا مجددا نسبت قطع درختان اقدام کرده است. براساس قانون هیچ کس نمی‌تواند نسبت به قطع و یا جابه‌جایی درختان اقدام کند مگر آنکه کمیسیون ماده هفت و شهرداری تشخیص جابه‌جایی یا قطع بدهند که این مهم نیز باید توسط سازمان بوستان‌ها انجام شود.

حبیب کاشانی، خزانه دار و عضو شورای شهر تهران در همین جلسه طی تذکری در خصوص قطع درختان در دانشگاه الزهرا گفت: قانون گذار اختیار مجازات را به کمیسیون ماده ۷۷ داده است که به شرح ذیل است: برای انتقال، جا به ‏جایی، قطع، در کمیسیون ۷۷ دادگاهی متشکل از سه نماینده، نماینده شورا، نماینده قوه قضاییه و نماینده وزارت کشور وجود دارد و رأی این دادگاه هم گذرا نخواهد بود و این دادگاه این اختیار را دارد که در زمینه ضبط اموال هم اقدام کند. لذا خواستارم مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران، متخلفین را به دادگاه معرفی کنند و قانونی با ایشان برخورد شده و قانون در رابطه با ایشان اجرا شود.

رئیس شورای شهر تهران هم در همین رابطه گفت: احتمالا مسئولین دانشگاه مطلع بودند، اما قطعا باید موضوع پیگیری شده و جرائم نیز اخذ شود.

باید دید اگر به گفته مسئولان دانشگاه الزهرا، این دانشگاه مجوزهای لازم را از شهرداری دریافت کرده‌اند، چرا اقدام آنها در خصوص «هرس و خشکه زنی» درختان، اعتراض اعضای شورای شهر را در پی داشته است.

این نخستین بار نیست که یک نهاد علمی متهم به قطع یا آسیب زدن به درختان می شود. بعد از تعطیلات نوروز خبری از سوی شهرداری منطقه ۳ تهران منتشر شد که بر این اساس مرکز لرزه نگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران اقدام به جابه جایی ۲۰۰ نهال و قطع ۵۰ درخت کرده و پس از ورود عوامل شهرداری منطقه ۳ تهران، درگیری فیزیکی بین ماموران شهرداری و حراست این موسسه رخ می‌دهد که در نهایت نیروهای حراست دانشگاه با باتوم و گاز اشک‌آور به ضرب و شتم نیروهای شهرداری می‌پردازند.

پس از انتشار این خبر، تعدادی از اعضای شورای شهر تهران طی مصاحبه های مختلف با رسانه ها خواستار پاسخگویی مسئولان رده بالای دانشگاه و حتی شخص وزیر علوم شدند و اعلام کردند شکایت نامه ای علیه دانشگاه تنظیم و موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهند کرد.

اما پس از رسانه ای شدن این موضوع، مسئولان دانشگاه تهران با برگزاری یک نشست خبری ضمن تکذیب هر نوع قطع درخت در موسسه ژئوفیزیک دانشگاه، اقدام این موسسه در جابجایی درختان را اقدامی با مجوز قانونی و در راستای توسعه فعالیت های علمی و آموزشی دانشگاه توصیف کرده و تاکید نمودند: فعالیت های توسعه در این موسسه در برنامه ششم توسعه تصویب شده است و دانشگاه تهران سال گذشته برای ساخت این پروژه از دولت بودجه دریافت کرده است.

دانشگاه‌ها، خود اصلی ترین نهادهای مقابله با اقدامات ضدمحیط زیستی در دنیا هستند. به خصوص در شرایط کنونی که حیات هر درخت، ضامن حیات انسان‌ها است. اقداماتی چنین شبهه برانگیز بدون اقناع افکار عمومی می‌تواند قبح تصمیمات ضدمحیط زیستی را بشکند.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: دانشگاه الزهرا ، قطع درختان دانشگاه تهران ، قطع درختان

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: دانشگاه الزهرا قطع درختان دانشگاه تهران قطع درختان شورای شهر تهران شهرداری منطقه ۳ دانشگاه الزهرا دانشگاه تهران قطع درختان قطع درخت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۹۴۵۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم

همشهری آنلاین - مجید جباری: ۷میلیون ایرانی در حاشیه آلوده‌ترین پهنه آبی در شمال کشور زندگی می‌کنند. پژوهشکده اکولوژی دریای خزر وابسته به مؤسسه تحقیقات شیلات در سال ۱۳۹۱میزان آلودگی‌های نفتی دریای خزر را، بیش از ۱۲۲هزار تن در سال اعلام کرد؛ رقمی که با توجه به وقفه چندساله همکاری‌های مشترک ۵کشور عضو کنوانسیون تهران، به‌احتمال زیاد حالا شرایط بحرانی‌تری دارد. اما فاضلاب‌های شهری، سموم کشاورزی و پساب‌های صنعتی و آلاینده‌های رادیواکتیو که از کشورهای حاشیه خزر وارد این اکوسیستم آبی بسته می‌شود، وضعیت دریای خزر را چنان بحرانی کرده است که مشاور معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست می‌گوید: «برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم.»

آلودگی خزر به قدری افزایش یافته است که ماهیگیران تالاب انزلی هم از مهاجرت آبزیان این تالاب بین‌المللی به‌دلیل افزایش آلودگی آب خبر داده و گفته‌اند که آلودگی خزر و به تبع آن آلودگی تالاب‌ها و پهنه‌های وابسته به خزر منجر به مرگ‌ومیر و مهاجرت آبزیان این اکوسیستم شده و حتی ماهیان خزر را به سمومی نظیر جیوه و سرب آلوده کرده است.

بحران آلودگی خزر، اما موجب شد تا دولت ایران بعد از ۶سال وقفه در همکاری‌ مشترک با کشورهای حاشیه خزر برای صیانت از این پهنه آبی و کنترل و جلوگیری از آلودگی بیشتر آن، نشست مشترک وزیران ۵کشور حاشیه خزر را برگزار و کنوانسیون خزر را پس از ۶سال وقفه زنده کند.

پدیده بسیار خطرناک در سواحل شمالی کشور | پیامدهای پسروی آب دریای خزر ؛ هشدار به مردم صادر شد کنوانسیون تهران چیست و چه اهدافی دارد؟

سال ۱۳۸۲، ۵کشور حاشیه دریای خزر شامل ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان در توافقنامه‌ای که کنوانسیون تهران نام گرفت، تفاهم کردند برای کاهش و کنترل آلودگی، جلوگیری و کنترل گونه‌های مهاجم، حفاظت و احیای منابع زنده دریایی، مدیریت مناطق ساحلی، بحث مربوط به نوسانات تراز آب دریای خزر و مجموعه فعالیت‌های پایشی با یکدیگر همکاری کنند. کنوانسیون تهران ۳سال بعد در سال ۱۳۸۵برای ۵کشور لازم‌الاجرا و قرار شد نمایندگان این کشورها حداکثر ۲ سال یک‌بار در نشست مشترکی شرایط خزر را در قالب پروتکل‌های کنوانسیون تهران بررسی و برای مقابله با مخاطرات این پهنه آبی تصمیم‌گیری کنند.

سهم ایران در آلودگی خزر

مشاور معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌ زیست درباره کنوانسیون تهران گفتکنوانسیون تهران معاهده نسبتا جدیدی است. طبق قوانین این کنوانسیون باید حداکثر ۲ سال یک‌بار نشست وزیران کشورهای عضو برگزار شود، اما از آخرین نشست بیش از ۶سال گذشت و این نشست‌ها متوقف شد تا اینکه سال گذشته، کاپ ۶بعد از این وقفه برگزار و یک گام برای مقابله با تهدیدات خزر برداشته شد.»

فرناز شعاعی، مشاور معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست

فرناز شعاعی درگفت‌وگو با همشهری آنلاین افزود: کنوانسیون تهران، ۴پروتکل تدوین شده دارد که ۲پروتکل آن برای کشورهای عضو لازم‌الاجرا شده است. یکی «پروتکل مقابله با شرایط اضطراری نفتی در دریا» و دیگری «پروتکل مقابله با آلودگی‌های با منشأ خشکی». برخی اقدامات کارشناسی برای تهیه دستورالعمل‌های اجرایی و کارهایی که لازم است در منطقه به اجرا دربیاید، درقالب این ۲پروتکل در حال انجام است. کنوانسیون تهران ۲ پروتکل دیگر هم دارد که به امضای اعضا رسیده، اما هنوز لازم‌الاجرا نشده است. «پروتکل حفاظت از تنوع زیستی» که منتظر روسیه هستیم و «پروتکل ارزیابی اثرات زیست‌محیطی فرامرزی» که ۴ کشوردیگر آن را تأیید کرده‌اند و این پروتکل در مجلس شورای اسلامی ایران در نوبت تصویب نهایی است. این پروتکل‌ها بازوهای اجرایی کنوانسیون تهران هستند و کارها و مذاکرات و جلسات کارشناسی منطقه‌ای هم در راستای کنوانسیون در جریان است. امیدوارم بعد از عملیاتی شدن این پروتکل‌ها شرایط دریای خزر بهبود پیدا کند.»

او گفت:«بخش عمده‌ای از آلودگی‌هایی که وارد دریای خزر می‌شوند منشأ انسانی دارند و از خشکی وارد دریا می‌شوند. ایران هم در کنار ۴ کشور دیگر، یکی از کشورهایی است که از نظر سموم و پساب کشاورزی و فاضلاب شهری و روستایی و خانگی در آلودگی دریای خزر نقش دارد شرایط دریای خزر شرایط مطلوبی نیست و من به شخصه برای شنا هم به دریای خزر نمی‌روم. بنابراین امیدواریم اجرای پروتکل‌های کنوانسیون تهران روی کاهش آلودگی‌های خزر، بهبود وضعیت مردم ساکن در حاشیه این پهنه آبی و همچنین حفاظت گونه‌ها و زیستگاه آبزیان خزر تأثیر مثبتی داشته باشد.

کد خبر 848523 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها استان مازندران آلودگی آب نفت استان گیلان استان گلستان نفت - آلودگی دریای خزر محیط زیست ایران

دیگر خبرها

  • عوارض آزادراه تهران-شمال در اختیار محیط زیست
  • موفقیت شورا و شهرداری یزد در کاهش آسیب‌های شهری
  • بررسی مشکلات و معضلات رودخانه کن
  • موفقیت شورا و شهرداری در کاهش آسیب‌های شهری هنگام وقوع بارندگی
  • خطر ۷ نوع آفت در کمین درختان تهران | نحوه مبارزه شهرداری با این خطرات
  • گلایه مدیر کل برای استفاده نکردن نهادها از صندوق ملی محیط‌زیست
  • بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم
  • درخشش دانشجوی دانشگاه صنعتی بهبهان در جشنواره محیط زیست کشور+فیلم
  • پلمب دو واحد آلاینده غیر مجاز تولید زغال در رباط کریم 
  • لزوم تمرکز فعالیت‌های عمرانی در معاونت فنی شهرداری تهران